GENT, 8 september 2017, op de trein naar Limburg.

--

 

Op weg naar huis met de fiets, minstens twee keren per dag, in de richting van of naar de stad, kijk ik niet naar de mengelmoes van verweerde of met zorg gerestaureerde gevels, eerder naar de lucht.

 

Ann-Sofie en ik kochten ons huis in de oude Zuidstationswijk over een jaar of tien. Een holle doos, uitgeleefd, 3 breed en 5 lagen hoog.

 

Ons huis is in goed gezelschap van een tweelingzus, smal en rank, aan de linkerkant en een appartementsgebouw aan de rechterkant, gebouwd voor 20 jaar, koppig en gereanimeerd voor een generatie of twee.

 

Onze woonst, een speciaal geval met een speciaal verhaal. We werden verliefd.

 

Gebouwd, net als de linkerbuur eind 19de eeuw, is een monumentale kroonlijst het enigste wat overblijft van de zusterliefde tussen de tweelinghuisjes.

 

Midden jaren zestig, een extra verdieping, vergund. Een parement van rode steenstrips, vergund. Een plint van glimmende leisteen, vergund. Het afbreken van glimmende leisteen, werken stil gelegd. We houden van onze lappenkat.

 

Onder het dak, daar slapen wij. Zonder verduistering kijken we naar de lucht en de aftekening van de dakvlakramen op gekaleide Scheldesteen. De kroon op ons nest. Een huis van Ann-Sofie, een creatieveling en van een architect/goochelaar.

 

--

 

Op weg naar huis met de fiets, minstens twee keren per dag, kijk ik naar de lucht via de weerspiegeling van een met spiegels bekleed dakterras.

 

Een architect schuwt het woord gimmick. Het verwijst naar de vorm en de smaak, naar het tijdelijke en dus het vergankelijke. Een architectuurwerk moet eeuwig zijn en blijken.

 

Een goochelaar omarmt het woord gimmick, het stelt hem in staat, ongeweten, iets onmogelijks te realiseren. Een verborgen en gekoesterde vriend.

 

Op weg naar huis met de fiets kijk ik naar de weerspiegeling van de lucht, van de grijze wolken, het sombere weer of de heldere lucht en het doet me nadenken over de dag. De weerspiegeling toont wat er is, maar vervormd, het is een gimmick, het doet me dromen en het is perfect zoals het is.

Spiegels en dubbele bodems

Show More